Baltic Air Policing

Baltic Air Policing

De bewaking van het NAVO-luchtruim is een collectieve verantwoordelijkheid van de lidstaten. Daarvoor moeten er op erg korte tijd luchtverdedigingsmiddelen beschikbaar zijn.

Voor lidstaten die niet beschikken over een luchtverdedigingscapaciteit (Luxemburg, IJsland, Slovenië en de Baltische staten) bestaan er akkoorden om de veiligheid van hun luchtruim te verzekeren. In het geval van de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen)  voeren de NAVO-lidstaten om de beurt die missie uit met hun eigen luchtverdedigingsmiddelen.

In maart 2004 was België het eerste land dat het luchtruim boven de Baltische staten beschermde. Die waren toen net tot de NAVO toegetreden. Sindsdien heeft ons land al zeven keer het commando op zich genomen. Elke missie duurt vier maanden, waarbij ze dag en nacht het luchtruim bewaken. De Belgische F-16’s voeren noodinterventies uit: ze escorteren elk vliegtuig zonder vluchtplan tot het de bewaakte zone heeft verlaten.

De luchtbewakingsmissie helpt om de integriteit van het NAVO-luchtruim in de Baltische regio te verdedigen en te versterken. De missie staat onder het bevel van het NAVO-luchtcommando en wordt tactisch geleid door de centra voor gecombineerde luchtoperaties in Uedem (Duitsland) en Torrejon (Spanje).

In 2020 ontplooit België voor die missie een detachement van vier F-16’s en een zestigtal militairen op een basis in Litouwen.

 

recente artikelen

Defensie zet zich in op alle fronten

Tijdens deze wereldwijde gezondheidscrisis blijft Defensie zijn opdrachten uitvoeren. Naast buitenlandse operaties en die in eigen land, bieden we ook hulp aan de natie tijdens de Covid-19-crisis.

België herdenkt zijn veteranen

Op 7 april is het Veteranendag. Dan herdenkt Defensie elk jaar de gesneuvelde militairen sinds 1945. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog overleden 252 Belgische militairen tijdens het uitvoeren van vredesoperaties.

Luchtbewaking in een quarantainebubbel

Om zijn personeel op operatie tegen een mogelijke coronabesmetting te beschermen, heeft Defensie de nodige maatregelen genomen. Dat kan de sfeer echter niet drukken. In het Litouwse Siauliai blijven de vrouwen en mannen van de Luchtcomponent er voluit voor gaan. We kijken mee achter de schermen van een detachement in coronaquarantaine.

Tweehonderdste missie in Baltisch luchtruim

Sinds september 2019 nemen onze F-16’s opnieuw deel aan de NAVO-opdracht Baltic Air Policing. Daar hebben ze intussen hun tweehonderdste opdracht uitgevoerd. Ook tijdens de coronacrisis blijft Defensie immers zijn operaties uitvoeren, in binnen- én buitenland.

Kerntaken Defensie weer centraal in 2020

Op de vliegbasis van Kleine-Brogel heeft Defensie de operaties voor dit jaar voorgesteld. Er was vooral aandacht voor de opdracht Baltic Air Policing (BAP), waaraan op dit moment Belgische F-16’s deelnemen. Daarnaast is het Belgische leger in 2020 vooral actief in eigen land, de Sahel, het Midden-Oosten en aan de oostgrens van Europa.