Nieuwe moderne vliegtuighangar in Melsbroek

Nieuwe moderne vliegtuighangar in Melsbroek

 

Op de militaire luchthaven van Melsbroek wordt momenteel alles in gereedheid gebracht voor de bouw van de vliegtuighangar voor de nieuwe A400M. De loods van liefst twee voetbalvelden groot (13.621 m²) dient voor het onderhoud van de nieuwe transportvliegtuigen van België en Luxemburg. Daarnaast krijgt het gebouw met een bouwkost van 49,6 miljoen euro ook twee verdiepingen met kantoren, grote opslagruimtes en parkeerplaatsen rond en onder het gebouw.

Zoals de kaarten nu op tafel liggen, strijken medio 2020 de eerste nieuwe transportvliegtuigen van Defensie neer op Melsbroek. De acht Airbus A400M’s, waarvan één Luxemburgs toestel, vervangen de huidige Belgische C-130-vloot. De bouw van een nieuwe hangar is noodzakelijk omdat de nieuwe toestellen krachtiger en groter zijn dan hun voorgangers. De huidige loodsen zijn niet aangepast aan de dimensies en het type onderhoudsactiviteiten voor de nieuwe vliegtuigen. Het gaat meteen om de grootste vliegtuigloods die Defensie ooit heeft neergezet. Zij biedt plaats voor een gelijktijdig onderhoud aan drie A400M-toestellen. De infrastructuur zal bovendien op het vlak van milieu en energiezuinigheid volledig mee zijn met zijn tijd.

Volgens opdrachtnemer Democo is de constructie een echt huzarenstuk. Alleen al de assemblage van de imposante poorten neemt circa twaalf weken in beslag. De gehele dakconstructie met een overspanning van zo’n 57 op 185 meter wordt alleen op kolommen aan de buitenzijden van de loods bevestigd. Zo creëert men meer plaats op eenzelfde oppervlakte. De werken starten in maart volgend jaar en stellen de 15 Wing Luchttransport in staat om haar militaire én humanitaire operaties vlot en efficiënt uit te voeren.

“We zoeken de volgende jaren enorm veel jonge mensen die bij ons willen komen werken, waaronder ook vliegtuigtechnici”, zegt kolonel vlieger Frank Vandenbussche, commandant van de 15 Wing Luchttransport. “ Met onze nieuwe transportvliegtuigen en deze nieuwe werkomgeving willen we ons profileren als een moderne werkgever wat de attractiviteit van een job bij de Luchtcomponent moet verhogen.”

Minder hinder voor buurt

De komst van de nieuwe toestellen zal er voor zorgen dat de geluidsoverlast in de buurt van de luchthaven van Melsbroek daalt. De motoren van de A400M’s zijn dan ook een stuk stiller dan die van hun voorgangers. 

“Melsbroek en de 15 Wing kan je in één adem vermelden. Deze verandering zal een impact op ons dorp hebben, maar een positieve”, zegt de burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon. “In combinatie met het dalende aantal vluchten, is de komst van de A400M zeker goed nieuws voor onze gemeente.”

Tijdens een infomarkt op 13 november konden de buurtbewoners van de luchthaven kennis maken met de plannen. Ze kregen rustig de kans om vragen te stellen over de bouw van de nieuwe loods en de werking van de 15 Wing Luchttransport.