Mijnenjager Bellis op jacht tijdens Open Spirit

Mijnenjager Bellis op jacht tijdens Open Spirit

 

De Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG 1) heeft zich in Klaipeda in Litouwen aangesloten bij mijnenbestrijdingsschepen uit verschillende landen. In de zee voor Litouwen en Letland voeren ze van 3 tot 16 mei samen de opruimingsoperatie Open Spirit uit.

Elk jaar organiseren Estland, Letland en Litouwen om de beurt de operatie Open Spirit in de Oostzee. Het doel is om historische zeemijnen en ander explosieven uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog op de zeebodem te ruimen. Dit jaar organiseert Litouwen de opdracht.

Operatie Open Spirit is een jaarlijkse, operatie om de dreiging van explosieve oorlogsresten te verminderen en om de goodwill en relaties met defensiepartners in de regio te bevorderen. Tijdens de operatie werken verschillende landen samen en delen ze expertise op het gebied van mijnbestrijding in een uitdagende omgeving.

De SNMCMG 1 omvat momenteel veertien marineschepen, onder leiding van de Deense marinecommandant Peter Krogh vanop het vlaggenschip HDMS Thetis. Tot nu toe hebben ze zes mijnen uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. De Belgische mijnenjager M916 Bellis heeft drie Russische M08-mijnen gevonden en vernietigd. De Litouwse mijnenjager M54 Kuršis vond en vernietigde een Duitse EMD-mijn. Deense eenheden hebben twee extra mijnen geïdentificeerd en bereiden zich voor om twee extra mijnen te ruimen.