Marine prominent aanwezig op de 11de Water-rAnt

Marine prominent aanwezig op de 11de Water-rAnt

 

Van 27 tot 29 september kon je rond Het Eilandje in Antwerpen de meest authentieke scheepssfeer opsnuiven. De mijnenjager M921 Lobelia was prominent aanwezig als ambassadeur van de Marine, net als onze noorderburen met het zeilschip Zr.Ms Urania.

Antwerpen dankt haar welvaart aan het water en in het bijzonder aan de Schelde. Sinds de middeleeuwen is het een welvarende havenstad. Het is echter wachten tot keizer Napoleon Bonaparte opdracht geeft om in Antwerpen een eerste dok te graven: le Petit Bassin. Dat is voltooid in 1811. De bouw van le Grand Bassin duurt tot 1813. Na de slag bij Waterloo komt België in handen van onze noorderburen en krijgt het tweede dok (Grand Bassin) de naam van de koning der Nederlanden: Willem I. Op die historische plaats verzamelde de vzw Water-rAnt honderd authentieke schepen uit de Antwerpse haven en de Scheldedelta.

De Marine mocht niet ontbreken en stuurde de mijnenjager M921 Lobelia als ambassadeur. Vele schepen waren open voor een bezoek. De rekruteringbureaus van Defensie lichtten ook tal van carrièremogelijkheden toe. De komende jaren staat er immers veel te gebeuren bij de Marine.

Tal van kaderleden vertrekken binnenkort met pensioen, daarom zet de Marine volop in op de rekrutering van nieuw personeel en de vernieuwing van de ganse vloot. Het werk is dus verzekerd!

Spijtig genoeg waren de weergoden het festival op zondag niet goed gezind. Vele neofieten verkozen dan ook om thuis te blijven in plaats van een stevige zeiljas aan te trekken en de wind en regen te trotseren. Anders hadden ze kunnen kennismaken met de talrijke behoudsorganisaties en kunnen genieten van het glimmende hout en koper aan boord van een vloot uitzonderlijke bootjes en schepen.

Op naar 2022, want Water-rAnt is een tweejaarlijks maritiem festival.