Louise-Marie klaar voor actie

Louise-Marie klaar voor actie

 

Na een laatste trainingsperiode voor de boarding teams van het fregat Louise-Marie is het fregat klaar voor de NAVO-operatie Sea Guardian. Het toneel voor die training was het maritiem trainingscentrum van de NAVO in Souda, op Kreta.

De boarding teams gaan aan boord van schepen die het fregat heeft onderschept. De ploegleden moeten in staat zijn een schip snel te beveiligen en te doorzoeken.

Het NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre (NMIOTC) in Souda is gespecialiseerd in dergelijke trainingen. Speciaal daarvoor onderhoudt het centrum een reeks uit de vaart genomen schepen.

De boarding teams van de Louise-Marie kregen het Hellenic Ship A-74 Ares als doel. Stap voor stap overliepen ze eerst de fases van de beveiliging: met motorboten het schip benaderen, aan boord klimmen en tot slot het veroveren, al dan niet met geweld. Tijdens elke fase wisselden de Belgen tips uit met de trainingsstaf.

Sinds de late namiddag van 7 februari vaart het fregat weer op de Middellandse Zee. Het heeft nog een operationele periode van ongeveer drie weken, een internationale oefening in duikbootbestrijding en enkele havenbezoeken voor de boeg.

Op 30 maart zal de Louise-Marie weer de thuishaven Zeebrugge binnenvaren.