Leopold I vertrokken met NAVO-vloot

Leopold I vertrokken met NAVO-vloot

 

Defensie heeft op vrijdag 2 augustus zijn lopende opdrachten voorgesteld aan boord van het fregat F930 Leopold I. Bijzondere aandacht ging daarbij naar de opdracht van het fregat zelf. Dat vertrok die dag nog voor een deelname van drie en een halve maand aan het NAVO-eskader Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG 1).

De SNMG 1 is een maritieme groep die op erg korte termijn NAVO-operaties kan uitvoeren, een zogenaamde Very High Readiness Joint Task Force. De schepen in die groep zijn permanent beschikbaar voor oefeningen en operationele missies. De Leopold I is dat dus ook gedurende drie en een halve maand.

De SNMG 1 is het eerste actieve, permanente en internationale maritieme eskader dat ooit gevormd werd. De NAVO creëerde de vloot in de jaren zestig om op duikboten te jagen, vooral Russische. 

De huidige SNMG 1 bestaat naast het Belgische schip uit een Noors, Portugees en Nederlands fregat. Zij staan onder leiding van de Amerikaanse destroyer USS Gridley. Samen zullen ze deelnemen aan oefeningen voor de kust van Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada en Gibraltar. Het is daarbij de eerste keer in tien jaar dat een Belgisch fregat de Atlantische oceaan zal oversteken.

162 bemanningsleden zullen de Leopold I op koers houden. Ze doen dat tot en met 11 november 2019. Dan wordt het fregat opnieuw in Zeebrugge verwacht, waar het begin december nog een oefening uitvoert met de rest van de NAVO-groep.