Het VSW-team test de nieuwe REMUS-drones

Het VSW-team test de nieuwe REMUS-drones

 

Het VSW-team, dat ondiepe waterzones afzoekt, maakt zich klaar voor de volgende ontmijningsoefeningen van de NAVO. Als voorbereiding heeft het team van 4 tot 9 februari geoefend op het meer van l'Eau d'Heure.

Het VSW-team (very shallow water) van de Marine zal deelnemen aan verschillende maritieme oefeningen. Tijdens een van de eerste oefeningen volgende week zal de Standing NATO Mine Countermeasures Group One (SNMCMG1) voor de kust van Normandië zoeken naar historische mijnen. Een VSW-team zal alvast inschepen aan boord van de mijnenjager M916 Bellis.

Voor de operatoren van het team is de test aan het meer van l'Eau d'Heure een blijvende training. Bovendien testten ze hun next generation REMUS-drone. Die is uitgerust met een camera vooraan, kan langer in het water blijven en beschikt over een grotere autonomie.

De autonome REMUS is een onderwaterdrone die de zeebodem kan afzoeken naar objecten. In een zone van 500 op 500 meter testten ze diverse parameters om te bekijken hoe ze sneller en efficiënter mijnen kunnen opsporen. Ze testten ook alle technische onderdelen en de reacties van de REMUS-operatoren. Al snel bleek dat er vele voorwerpen op de bodem van het meer lagen. Het DOVO-team van het kwartier Meerdaal plaatse twee oefenmijnen.

Naast een Belgisch team was ook de Nederlandse Marine aanwezig. Bij hen lag de nadruk op het testen van het nieuwe Neptune sofware. Die laat toe om vier REMUS’en simultaan in te zetten door bakens (boeien) te plaatsen. Beide teams brachten de bodem van het ganse meer in kaart. Een ideale oefening op zoek naar eventuele mijnen.

Dit systeem werd enkele weken geleden ook toegepast bij het onderzoek van de zeebodem ter hoogte van de kaai in Zeebrugge, waar de MV Endurance met Amerikaanse helikopters aanmeerde. Dit bezoek vormde een ideale opportuniteit om op zoek te gaan naar eventuele kleine contactmijnen, een onderdeel van de antiterreurmogelijkheden van het team.

De REMUS is een AUV (autonomous underwater vessel). Het is een uiterst efficiënte mobiele sonar die via geluidsgolven objecten op de bodem zoekt. Het verzamelt hydrografische data tot op honderd meter diep en kan bijvoorbeeld ingezet worden voor amfibische operaties, havenbescherming, steun bij reddingsacties, wetenschappelijk onderzoek en obstakel- en mijndetectie.

Dit performant toestel kan tot twintig uur varen met een snelheid van drie knopen (5,5 km/u). Voor de tewaterlating legt het team een aantal gegevens vast: de start- en eindpositie, routepunten (richting en aanpassing van richting) en de diepte. Die gegevens nemen ze op in een soort logboek en programmeren ze in de REMUS-computer. Boven water besturen ze het toestel via een wifi-verbinding naar zijn zone. Eenmaal in die zoekzone 'opent' de REMUS zijn logboek, duikt het en voert het zijn opdracht uit.