Detachement eFP in Letland aangekomen

Detachement eFP in Letland aangekomen

 

De 270 militairen die in Estland aan de NAVO-operatie enhanced Forward Presence (eFP) zullen deelnemen, zijn goed aangekomen in de voorbereidingszone in Letland. Daar ontvingen ze het nodige materiaal alsook de extra uitrusting om hun opdracht optimaal uit te voeren.

Tijdens de voorbereiding op een opdracht is het de gewoonte dat er eerst een paar verkenningsopdrachten gebeuren. Tijdens de tweede verkenningsopdracht bleek dat er, na contact met de Britten, extra uitrustingsmateriaal nodig zou zijn. Daarop heeft de staf het nodige gedaan om dit extra materiaal te bestellen.

Dat gebeurde bij een gespecialiseerde firma die beantwoordt aan de technische en specifieke vereisten voor de missie.

Defensie betreurt echter dat, ondanks het feit dat die informatie aan de pers en vakbonden geleverd werd, sommigen toch beslist hebben om op het verkeerde spoor te blijven lopen.

Er bestaat geen twijfel dat onze militairen optimaal uitgerust zijn voor hun opdracht. Die is alvast goed begonnen.

Op 13 januari kwamen tachtig voertuigen aan in de haven van Klaipeda, in Litouwen. De lading bestond uit 1.330 ton aan gepantserde Lynx-jeeps, Dingo II-pantserwagens, Unimog- en Astra-vrachtwagens, Scania- tanktransporteurs en Piranha-gevechtsvoertuigen met een 30 mm- of 90 mm-kanon. Verder nog een brugslagtank, een pionierstank en een aantal 81 mm-mortieren. Enkele containers op aanhangers vervolledigden het wagenpark.

Een deel van het eFP-detachement van 270 mannen en vrouwen hielp in de haven van Klaipeda de voertuigen ontschepen waarna ze de 276 km naar Letland overbrugd hebben.