Defensielabo's breiden expertise uit

Defensielabo's breiden expertise uit

 

Al enige tijd bundelen Defensie en de Université catholique de Louvain (UCL) hun wetenschappelijke krachten. Met hun civiel-militair laboratorium voor bio-moleculaire analyse namen ze de voorbije weken deel aan een proficiency test, waarbij Europese laboratoria hun methodes en procedures onderling kunnen vergelijken. Die tests vonden plaats in het Defensielabo voor chemische analyse in Peutie, dat er ook aan deelnam.

Het biologische laboratorium van Defensie (DLD-Bio) vormt samen met het Centre de Technologies Moléculaires Appliquées van de UCL het civiel-militair platform CTMA/DLD-Bio, een state-of-the art laboratorium voor bio-moleculaire analyse.

Tijdens de proficiency test kregen de deelnemende internationale laboratoria dezelfde stalen toegestuurd. Die moesten ze apart analyseren, waarna de resultaten werden vergeleken. Zo kunnen de labo's hun procedures met elkaar vergelijken en eventuele tekortkomingen aanpakken.

De proficiency test is een onderdeel van het EUROBIOTOX-project van de Europese Commissie. De commissie is zich bewust van de veiligheidsdreiging die uitgaat van toxines zoals ricine. Daarom investeert ze in diverse internationale meerjarige projecten. Het civiel-militair laboratorium CTMA/DLD-Bio is een van de projectpartners en nam dus ook deel aan de proficiency test.

Ricine is een plantaardig gif dat de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws kwam. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten werden verscheidene ricinelaboratoria opgerold. Begin dit jaar werd een Belgische man opgepakt op verdenking van het gebruik van ricine als moordwapen.

Om ricine op te sporen is zowel chemische als biologische kennis nodig, want het gif bevindt zich in de schemerzone tussen biologische en chemische wapens. Daarom vond de tests plaats in het laboratorium voor chemische analyse (DLD-CA) in Peutie. DLD-BIO plaatste hier zijn mobiel laboratorium en beide labo's (CTMA/DLD-Bio en DLD-CA) elk hun voorgeschreven tests uit. Het labo voor chemische analyse is ook erkend door de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en is dus goed geplaatst om dergelijke analyses uit te voeren.

De proficiency test is een nieuwe stap in de samenwerking tussen het chemische en het biologische laboratorium van Defensie. De volgende etappe start in 2020: een vierjarig wetenschappelijk onderzoek om de detectie- en identificatiemethoden voor ricine uit te breiden en te verbeteren. Voor die studie zal CTMA/DLD-Bio als pilootinstelling samenwerken met DLD-CA en de UGent als partners.