Belgische medailleoogst aan einde militaire wereldspelen

Belgische medailleoogst aan einde militaire wereldspelen

 

De Military World Games in China zitten erop. Tien dagen lang gaven duizenden militairen het beste van zichzelf in Wuhan. Een verslag over de opvallende resultaten in de eerste dagen kon je eerder al lezen. In de tweede helft werden glansprestaties echter ook in medailles omgezet. Een overzicht.

Op het einde van dag vijf was het raak voor hoogspringer Thomas Carmoy. Bij de sprong over 2,15 m bleven nog maar drie atleten over, zodat voor onze landgenoot eremetaal toen al een zekerheid was. Uiteindelijk bleken zijn opponenten net iets sterker en was brons het verdict.

Vanaf woensdag mochten de atleten hun wereldspelen aanvatten. Tijdens de verschillende atletiekreeksen kwamen in de voormiddag heel wat landgenoten in actie. Voor Dario Deborger (110 m horden), Jan Van Den Broeck en Brecht Windey (beide 800 m) waren de reeksen meteen het eindpunt. Zij konden zich niet voor de finales plaatsen. Voor Jan Van Den Broeck op de 1500 meter was er meer succes. Hij schopte het tot in de finale, waar hij twaalfde eindigde. Jonas Van Den Bosch sneuvelde in de kwalificatiereeksen. Ook voor Dries Depoorter eindigde zijn 5000 meter in de reeksen.

Met de Thai Peeranat Boontun ontmoette badmintonner Freek Golinski in de eerste ronde een te duchten tegenstander. In de eerste set was onze landgenoot nog duidelijk onder de indruk maar hij herpakte zich in set twee. Ondanks zijn weerwerk bleek de Thai te sterk en zo eindigde de competitie voor Golinski.

De schutters kwamen tijdens de MWG meerdere dagen in actie, zowel in de individuele wedstrijden als bij de mannenteams. Eline Leurs schopte het bij de 25 meter pistool tot de finale, waarin ze 47ste eindigde. De opvallendste prestatie bij de mannen was de collectieve 32ste plaats bij de rapid fire met pistool.

Ondertussen kaapten de parachutisten van Hayabusa de gouden medaille weg. Hoe het parachuteteam een zoveelste gouden medaille veroverde kon je eerder al uitgebreid lezen. Het oriëntatieteam kreeg met de aflossing nog een wedstrijd in teamverband voorgeschoteld. In het finale klassement legde zowel het mannen- als damesteam beslag op de twaalfde plaats.

Op de slotdag kwamen nog heel wat landgenoten in actie tijdens de marathon en triatlon. Met Marten Van Riel was het raak: de triatleet kwam als tweede over de streep en bezorgde België een zilveren medaille. In het landenklassement bij de heren eindigde het Belgische collectief als vijfde. Het damesteam veroverde de zesde plaats in het landenteam en bij de senioren eindigde William Didier knap in de top tien.

Ten slotte noteren we nog een mooie collectieve prestatie van de marathonlopers. Bart Borghs was de eerste loper die voor Defensie na iets meer dan 42 km de meet overschreed op een 44ste plaats. De andere landgenoten bleven echter niet ver achter waardoor België in het landenklassement de tiende plaats bezette.

Dankzij het goud van Hayabusa en het zilver van Marten Van Riel in de laatste dagen van de MWG maakte België een heuse sprong in de medailleranking. Met een 28ste plaats op 106 mag de delegatie op een geslaagde deelname terugblikken.